Wat te doen bij overlijden?

Wat te doen bij overlijden?

Of het nou voorbereid of onvoorbereid is, er komt van alles op je af als iemand overlijdt. We geven je een overzicht van de aandachtsgebieden op dat moment. Zodat we je antwoord kunnen geven op de vraag: ‘Wat te doen bij overlijden?’

Tijd nemen voor het afscheid

Je hoeft niet direct te handelen als iemand is overleden. Neem de tijd om stil te staan bij wat er gebeurt. Je kunt Uitvaart Amsterdam bellen of mailen wanneer je advies wil of vragen hebt. We geven je antwoord op de vraag; ‘wat te doen bij overlijden?’

Arts bellen

Als je eraan toe bent dan bel je – als iemand thuis is overleden – de (huis)arts. Die moet eerst komen om het overlijden vast te stellen. Als iemand in een hospice of instelling overlijdt, dan zorgen de medewerkers voor het contact met de arts. Zij weten precies wat er moet gebeuren bij een overlijden.

Verzorgen

Als de arts is geweest dan mag je de overledene verzorgen. Je kunt ons daarvoor altijd bellen op 020-6207080.

We nodigen je graag uit om samen de laatste verzorging te doen, het blijkt altijd weer een erg bijzonder en intiem moment te zijn waar iedereen goed op terugkijkt. Als je het niet zelf wil of kan doen, dan zorgen wij voor de juiste mensen en het nodige materiaal. Als de verzorging niet thuis gedaan kan worden, dan kunnen we de overledene naar een uitvaartcentrum van jullie keuze brengen.

Opbaren

Zoals zelf verzorgen zo mooi blijkt te zijn, zo is het meestal fijn als de overledene thuis opgebaard wordt. Bijvoorbeeld op bed. Maar het kan ook in de kist of op een baar. Je bent dichtbij elkaar en er is alle tijd om op een eigen manier afscheid te nemen. We merken dat het vaak een heel natuurlijk proces is, ook voor kinderen. Elke dag een stap dichter bij het daadwerkelijke afscheid. Als het thuis niet mogelijk of wenselijk is dan zoeken we naar een andere geschikte plek, zoals een uitvaartcentrum. We werken in Amsterdam samen met de volgende locaties:

Uitvaartservice Peter de Haan. Dit is een kleinschalig centrum in Amsterdam Kadoelen

– De 24-uurskamers van begraafplaats Buitenveldert 

Uitvaartcentrum De Nieuwe Ooster

Westgaarde.

En natuurlijk kennen we ook de locaties buiten Amsterdam. Je kunt ons altijd bellen of mailen voor alle mogelijkheden.

Bespreking van de wensen

Als jullie eraan toe zijn, bespreken we de wensen voor het afscheid. In feite hoeft er niet veel snél geregeld te worden. Regel is dat de uitvaart uiterlijk de zesde werkdag na overlijden is. Dat betekent dat er genoeg tijd is om keuzes te maken. Om die keuzes te maken willen we eerst meer weten over de sfeer die je wenst. Bij een informeel, klein afscheid kan het er heel anders uitzien dan bij een grootse, chique bijeenkomst. Meestal zetten we de grote lijnen uit in het eerste gesprek en bespreken we in een later gesprek alle details. 

We begeleiden jullie in alle stappen. Vaak gaat het eerst om de datum en locatie voor de uitvaart. Dan maken we, indien gewenst, de rouwkaart. Daarna volgen alle overige praktische zaken. Bij elke keuze overleggen we steeds met jullie wat wij en wat jullie doen. En in alles dragen we ideeën aan die bij de overledene en bij jullie passen. 

Natuurlijk kan je ook heel veel zelf doen en ons alleen voor het hoogstnoodzakelijke inhuren. Bijvoorbeeld de ondersteuning in het regelen van alle formaliteiten en het contact met de mogelijke locaties. Uitvaart Amsterdam is een uitvaartonderneming die graag meedenkt in het beschikbare budget. Je kunt altijd informatie vragen door ons te bellen of een mail te sturen.

Uitvaart

We hebben dus meestal een aantal dagen om de uitvaart voor te bereiden. We merken elke keer weer dat het belangrijk is om hier echt de tijd voor te nemen. Je kunt er meer over lezen bij uitvaart.

Meer weten over wat te doen bij overlijden?

Wil je meer weten over alle mogelijkheden? Je kunt ons vrijblijvend bellen of mailen. Je kunt je ook laten inspireren door de vele foto’s op onze website. Of lees meer op de pagina uitvaart.