Wat kost een uitvaart?

Wat kost een uitvaart?

Veel mensen vragen ons naar de kosten voor een begrafenis of crematie. Maar wat kost een uitvaart precies? Wat bepaalt die kosten? En waar kun je op letten als je de factuur laag wilt houden?

Het antwoord op de vraag ‘wat kost een uitvaart?’ kunnen we pas geven als de keuzes duidelijk zijn. Er zijn veel aspecten die daarbij een rol spelen. Het is dus lastig om een vast bedrag te noemen. Zeker omdat een uitvaart naar eigen wens én budget wordt ingevuld.

Uitvaart Amsterdam denkt altijd met je mee. We vinden het een sport om je te helpen de kosten laag te houden, als dit belangrijk is. Je kunt hiervoor altijd contact met ons opnemen. Onderaan deze pagina vind je tips om kosten te besparen.

Wat bepaalt de kosten van een uitvaart?

Het totaalbedrag voor een crematie of begrafenis wordt onder andere bepaald door de locaties die je kiest voor de afscheidsbijeenkomst en condoleance. Van invloed zijn de tijdsduur, het aantal mensen en de cateringwensen.

De keuze of iemand begraven of gecremeerd wordt heeft ook invloed op de uitvaartkosten. Over het algemeen is een begrafenis duurder dan een crematie. Daarnaast spelen de kist of een baar een rol, net als rouwbloemen en vervoer.

Dan heb je nog te maken met de keuzes voor de rouwkaart en mogelijk een advertentie. Kies je voor een plaatselijke of regionale krant, is dat voordeliger dan een advertentie in een landelijke krant.

Wat kost een uitvaart gemiddeld?

Wil je alvast een indicatie van te verwachten kosten voor een uitvaart in Amsterdam of andere plaatsen? Onze ervaring is dat een zeer eenvoudige uitvaart zonder kaarten en bijeenkomst mogelijk is vanaf € 2.000,-. Gemiddeld kost een uitvaart tussen de € 6.000 en € 10.000,- .

Wat biedt Uitvaart Amsterdam

Naast onze ideeën en mogelijkheden, zorgt Uitvaart Amsterdam voor:

 • 24/7 beschikbaarheid.
 • Onze begeleiding; het bespreken, regelen en begeleiden van de uitvaart.
 • Verzorgen van de wettelijke formaliteiten en akte van overlijden.
 • Gratis condoleanceboek.
 • Gratis boekje ‘Zorgen Erna, afhandeling nalatenschap’.
 • Gratis herinneringsboekjes voor de kinderen.
Wat kost een uitvaart?

Uitvaartverzekering

Als je een uitvaartverzekering (kapitaal of natura) hebt, ben je altijd vrij in de keuze voor een uitvaartondernemer.

Het maakt niet uit of je verzekerd bent en waar. Je kunt zelf bepalen door wie je een uitvaart laat begeleiden. Twijfel dus niet om contact op te nemen met Uitvaart Amsterdam.

Kapitaalverzekering

Met een kapitaalverzekering is het ‘t meest simpel. De nabestaanden krijgen hierbij een geldbedrag uitgekeerd. Er zijn geen voorwaarden verbonden aan een dergelijke verzekering.

Natura-polis

Een natura-polis wordt ook wel pakketpolis genoemd. Veel mensen hebben zo’n polis en denken dat daarmee de hele uitvaart betaald wordt. Er wordt echter niet uitgekeerd in geld, maar in diensten en die zijn nogal standaard. Denk aan een fineerkist, 50 standaard rouwkaarten en 50 koppen koffie met cake. Voor extra wensen moet je bijbetalen. Wat ons betreft staat dat haaks op eigen keuzes kunnen maken. Daarom is het belangrijk te weten dat je kunt kiezen voor een eigen uitvaartondernemer, dus ook voor Uitvaart Amsterdam. De naturaverzekeraar keert dan geen diensten uit maar een lager geldbedrag.

We durven te zeggen: Grote kans dat je onderaan de streep goedkoper uit bent bij een ondernemer naar eigen keuze. Zeker als je weet dat je voor alle extra wensen moet bijbetalen als er een natura-polis is.

Dus brengen we het nog een keer onder de aandacht: Je mag altijd je eigen uitvaartbegeleider kiezen, waar je ook verzekerd bent.

We denken graag mee in de kosten voor een uitvaart. Bel of mail gerust met ons om de verschillende mogelijkheden te bekijken.

Tips om de uitvaartkosten laag te houden

 • Je kunt denken aan een goedkopere afscheidslocatie dan een aula. Dit heeft ook als voordeel dat je niet zo gebonden bent aan een tijdslimiet. Ook kun je denken aan een bijeenkomst thuis. Of in de natuur. Op de pagina Uitvaart inspireren we je met een aantal mogelijkheden.
 • Op een niet officiële locatie kun je meestal zelf voor de catering zorgen. Dat kan behoorlijk schelen in de kosten.
 • Je kunt zelf de kist of een baarplank (laten) maken. Wij vertellen je aan welke voorwaarden die moet voldoen.
 • Je kunt kiezen voor een digitale kennisgeving in plaats van een papieren rouwkaart. Of je nodigt iedereen uit per mail en geeft op de dag van de uitvaart een rouwkaart. Hiermee bespaar je veel verzendkosten.
 • Wist je dat eigen vervoer mogelijk is? Bijvoorbeeld een eigen (grote) auto of een busje. Tegenwoordig mag alles.
 • Je kunt zelf de kist dragen.
 • In plaats van een groot bloemstuk, kun je een heel eigen sfeer maken met losse bloemen.

Als we met elkaar om tafel zitten, komen er vanzelf nog meer ideeën.

Heb je behoefte aan meer informatie over de kosten voor een begrafenis of crematie, of over uitvaartverzekeringen? Bel ons gerust, of laat een berichtje achter.

Wat kost een uitvaart